Food and Drink Trivia: 110+ Questions & Answers

food-and-drink-trivia-questions-and-answers
  1. What is the name for a tough biscuit which sailors used in place of bread?
  1. Mulligatawny
  2. Poor Mans Feast
  3. Hardtack
  4. Rock cake

Answer: Hardtack

2.Which of these spices turns rice yellow?

  1. Paprika
  2. Coriander
  3. Dill
  4. Turmeric

Answer: Turmeric

3. In Indian cookery, what name is given to the flat oval bread cooked in the Tandoor?

  1. Lassi
  2. Bhaji
  3. Naan
  4. Poori

Answer: Naan

4. What is added to Worcester sauce and lemon juice to make a Prairie Oyster?  

  1. Oysters
  2. Unbroken Raw Egg
  3. Raw Minced Meat
  4. Soy Sauce

Answer: Unbroken raw egg

5. Marsala is a fortified wine originating where?       

  1. Spain
  2. Sicily
  3. Portugal
  4. Australia

Answer: Sicily

6. What does Aaloo mean on an Indian menu?       

  1. Cauliflower
  2. Potato
  3. Mild
  4. Spinach

Answer: Potato

7. What is a flat pasta dish made with minced meat, tomatoes and white cheese sauce?      

  1. Canneloni
  2. Moussaka
  3. Lasagne
  4. Goulash

Answer:  Lasagne

8. In Italy what are Grissini?       

  1. Breadsticks
  2. Vegetables
  3. Pasta
  4. Fruit

Answer:  Breadsticks

9. Langue de Chat is which type of French food?  

  1. Tongue
  2. Sweets
  3. Biscuit
  4. Sugar 

Answer: Biscuit

10. As fruits and vegetables are ripe and harvested in large quantities, it is necessary to think about how to store and cure them so that they can be stored for a longer duration. The method used is called? 

  1. Harvesting
  2. Food curing
  3. Drying
  4. Food preservation

Answer: Food preservation

11. Worcestershire sauce, the popular English sauce, is made from dissolved?         

  1. Mushrooms
  2. Anchovies
  3. Fish
  4. Tomatoes

Answer: Anchovies

12. Coconut water is sterile and has an ideal pH level. It can be used (in emergencies) as a substitute for blood?       

  1. Plasma
  2. Donation
  3. Transfusion
  4. Purification

Answer: Plasma

13. The tall chef’s hat is called a [t—-]   

Answer: Toque

14. The colour of the twist tie on bread packaging signifies?       

  1. Slice thickness
  2. Grain purity
  3. The day of the week of baking
  4. The presence of soy

Answer: The day of the week of baking

15. The English word dinner is thought to come from? 

  1. The french word Disnar
  2. The Latin word Distro
  3. The greek word  Destino
  4. The saxon word Dinata

Answer:  The French word Disnar

16. The country in which desert tribes serve a dish of fish stuffed with eggs and put it inside a chicken. The chicken is then put inside a sheep, and the sheep is put inside a camel and roasted!   

  1. Saudi Arabia
  2. Syria
  3. Sudan
  4. Libya

Answer: Libya

17. The Aborigines of Australia’s native food includes game meat such as kangaroo, turkey, and gonna, which is a kind of lizard. They call the food ____. 

Answer:  Bush tucks

18.Spicy chicken wings originated in which area of New York ? [——-]       

Answer: Buffalo

19. This favourite spread for sandwiches was created by a doctor as a health food. In Africa where they were first grown, the main ingredient is known as groundnuts.   

  1. Mayonnaise
  2. Margarine
  3. Peanut butter
  4. Groundnut sauce

Answer : Peanut Butter

20. The French Name for a fish stew that combines many kinds of fish and shellfish is?   

  1. Disnar
  2. Bouillabaisse
  3. Patte
  4. Cuisine

Answer: Bouillabaisse

21.Banana is good for health since it contains potassium and helps to prevent [—–s]   

Answer: Ulcers

22. Fibre helps to rid your body of waste and also makes you feel full. It is found in fruits and vegetables and whole-grain cereal. Fibre, however, is not?       

  1. Recommended
  2. Needed
  3. Digestible
  4. Chewable

Answer: Digestible

23. What is the name of the curved mincing knife used for chopping fresh herbs?   

Answer: Mezzaluna

24. In Thailand what is Nam pla?       

Answer: Fish Sauce 

25. Curacao, Grand Marnier, and Cointreau are all liqueurs flavoured with?       

  1. Peach
  2. Orange
  3. Strawberry
  4. Pineapple

Answer: Orange

26. What name is given to the two-coloured oblong cake, usually covered in marzipan?  

  1. Simnel cake
  2. Battenberg
  3. Macaroon
  4. Sally Lunn

Answer: Battenberg

27. In Hawaii, what sort of food is lomi lomi?         

  1. Hand-massaged salmon
  2. Spicy coconut
  3. Stone baked pig
  4. Baked sweet potatoes

Answer: Hand-massaged salmon

28. What is a snipe?       

  1. Bird
  2. Fish
  3. Vegetable
  4. Fruit

Answer: Bird

29. The Ugly fruit is also known by what name?    

  1. Patra
  2. Ortanique
  3. Maronnel
  4. Tangelo

Answer: Tangelo

30. Kit Kat candy bars originated in what country?       

  1. England
  2. United States
  3. Belgium
  4. Denmark

Answer: England

31. What is Sangria typically made with?       

  1. Vodka
  2. White wine
  3. Red wine
  4. Champagne

Answer: Red wine

32. Baklava is a Greek or Turkish pastry filled with nuts and flavoured with what?    

  1. Lemon
  2. Strawberry
  3. Orange
  4. Honey

Answer: Honey

33. What canned meat product made its worldwide debut in 1937?       

  1. Tastee
  2. Spam
  3. Star’s Select
  4. Chum

Answer: Spam

34. What is the capacity of a demijohn?       

  1. One litre
  2. One gallon
  3. Two and a half litres gallons
  4. Four litres

Answer: One gallon

35. Which American singer had a 1968 hit with the single Honey?       

  1. Barry Manilow
  2. Bobby Goldsboro
  3. Neil Diamond
  4. Barry White

Answer: Bobby Goldsboro

36. The Intel 8088 was followed by the 8086, the 80286, the 80386, the 80486. What followed the 486?    

Answer: The Pentium

37.In Indian food, what is the name given to a mixture of spices, from the Hindi words for the hot mixture?      

Answer: Garam Masala

38.In which 1980s American police television series was Frank Furillos nickname Pizzaman?

Answer: Hill Street Blues

39. What exists between infrared and short wave frequencies?        

Answer: Microwaves

40. What is unusual about all the dishes in a Dim Sum?         

  1. They are all liquid
  2. They are all steamed
  3. They are all green
  4. They are all frozen

Answer: They are all steamed

41. Which Earl allegedly changed the eating habits of the world over a game of cards?

Answer: The Earl of Sandwich

42. Who does the Kentucky Fried Chicken logo represent?  

Answer: Colonel Sanders

43.Who was the American commercial pioneer of Frozen and dehydrated food who died in 1956?   

Answer: Clarence Birdseye

44. Who was the demon barber of Fleet Street, who made his customers into pies?         

Answer: Sweeney Todd

45. What type of pudding is a clafouti?       

  1. Chocolate Mousse
  2. Batter Pudding
  3. Custard
  4. Rice Pudding

Answer: Batter Pudding

46. What do you call a mixture of Champagne and orange juice?       

  1. Horses Neck
  2. Bucks Fizz
  3. Snowball
  4. Black Velvet

Answer: Bucks Fizz

47. From which part of a pig is Brawn made?       

  1. Stomach
  2. Head
  3. Trotters
  4. Intestine

Answer: Head

48. What is the name of a French implement for cutting vegetables?   

  1. Broche
  2. Ecumoire
  3. Mandoline
  4. Cocotte

Answer: Mandoline

49. In what year did Diet Pepsi first appear?       

  1. 1941
  2. 1963
  3. 1955
  4. 1976

Answer: 1963

50. Bannock and Chapati are what?         

  1. Soups
  2. Stews
  3. Chutneys
  4. Breads

Answer: Breads

51. Boysenberries generally can only be found during which month of the year?       

  1. September
  2. August
  3. May
  4. July

Answer: July

52. Shakespeare’s play “Twelfth Night” begins, If [—–] be the food of love, play on.

Answer: Music

53. A detritivore is an animal that specifically eats what?       

  1. Birds
  2. Organic waste
  3. Bamboo shoots
  4. Corn

Answer: Organic waste

54. Which celebrity chef does plenty of cooking on his or her instructional TV series “Everyday Italian”?

  1. Giada De Laurentiis
  2. Jamie Oliver
  3. Nigella Lawson
  4. Gordon Ramsay

Answer: Giada De Laurentiis

55. What is the food of the gods in Greek and Roman mythology? 

Answer: Ambrosia

56. What specific sauce tops on Egg Benedict?         

  1. Plum sauce
  2. Hollandaise sauce
  3. Marinara sauce
  4. Soy sauce

Answer: Hollandaise sauce

57.In the 1973 film “Soylent Green,” the title refers to food for the masses, but Charlton Heston discovers at the end that “Soylent Green is” what?

  1. Arsenic
  2. Vampire blood
  3. People
  4. Rats

Answer: People

58. The zucchini, which is typically eaten cooked, is called what in Great Britain?   

  1. Neep
  2. D’accord
  3. Tattie
  4. Courgette

Answer: Courgette

59. What was invented by Clarence Birdseye that revolutionised the food industry and garnered him a place in the National Inventors Hall of Fame in the US?   

  1. The can opener
  2. Process for freezing food
  3. The microwave oven
  4. Process for vacuum-packing food

Answer: Process for freezing food

60. In Charles Dickens’ novel “Oliver Twist,” Oliver famously says what because he’s still hungry and wants food? [P—– —, I —- —- —-]

Answer: Please sir, I want some more

61. Conchiglie pasta is shaped like what?         

  1. Long ribbons
  2. Wagon wheels
  3. Shells
  4. Corkscrews

Answer: Shells

62. What is the name of the dip consisting of mashed chickpeas, tahini, oil, garlic and lemon juice? 

Answer: Hummus

63. Morgan Spurlock eats nothing but what for one month in the 2000s documentary “Super Size Me”?

  1. Raw nuts
  2. Food from McDonald’s
  3. Mozzarella cheese
  4. Banana splits from Baskin-Robbins

Answer: Food from McDonald’s

64. Liptauer cheese originated in which country?         

  1. Hungary
  2. Switzerland
  3. Norway
  4. Belgium

Answer: Hungary

65. In the 1982 #1 hit “Down Under,” what food item is given by “a man in Brussels” after he’s asked, “Do you speak-a my language”?

Answer: Vegemite sandwich

66. What is the English translation of the Malaysian dish “nasi goreng”?

  1. Baked clams
  2. Raw pork
  3. Boiled peppers
  4. Fried rice

Answer: Fried rice

You May Also Like – 40+ Best Alcohol Trivia Questions and Answers

Meat Loaf Trivia

1. What was Meat Loafs birth name?       

  1. Martin Leigh Afferton
  2. Martin Leigh Aday
  3. Michael Lee Aday
  4. Marvin Lee Aday

Answer: Marvin Lee Aday

2. In which 1999 movie did Meat Loaf play Robert “Bob” Paulson?

  1. The Green Mile
  2. The Sixth Sense
  3. The Matrix
  4. The Mummy
  5. Double Jeopardy
  6. Fight Club
  7. Wild Wild West
  8. The Haunting

Answer: Fight Club

3. In 2001 Meat Loaf changed his first name to?       

  1. Murtle
  2. Matthew
  3. Michael
  4. Marvin

Answer: Michael

4. On April 6, 2009, Meat Loaf appeared on which television show about an eccentric genius doctor? 

Answer: House

5. Which Meat Loaf song contains these lyrics? Baby we can talk all night But that ain’t gettin us nowhere I told you everything I possibly can There’s nothing left inside of here         

  1. Home by Now
  2. Modern Girl
  3. Is Nothing Sacred
  4. Two Out of Three Aint Bad

Answer: Two Out of Three Aint Bad

6. Which Meat Loaf song begins The sirens are screaming and the fires are howling Way down in the valley tonight There’s a man in the shadows with a gun in his eye?         

  1. Heaven Can Wait
  2. Bat out of Hell
  3. I’d Do Anything for Love
  4. Nocturnal Pleasure
  5. Dead Ringer for Love

Answer: Bat out of Hell

7. The third installment of the Bat Out Of Hell is titled? Bat out of Hell III:  

Answer: The Monster Is Loose

8. Meat Loaf said that one of the two biggest highlights of his career was?       

  1. Singing at the MLB All-Star Game
  2. Singing at the Oscars
  3. Singing at the Grammys
  4. Singing at the Whitehouse

Answer: singing at the MLB All-Star Game

9. MeatLoafs longtime collaborator who was involved with Bat out of Hell I and II is? J– S——-      

Answer: Jim Steinman

10. Meat Loaf’s first band was called ?         

  1. Meat Loaf Lonely
  2. Meatloaf Slice
  3. Meat Loaf Soul
  4. Meat Roll Rollers

Answer: Meat Loaf Soul

UK Food and Drink Trivia

1. I am made from flour, eggs and milk. I am often served with roast beef and potatoes. I am sometimes referred to as Pockets. What am I?

Answer: Yorkshire pudding

2. Usually a herring, I am a small fish that has been sliced from head to tail, gutted and salted, pickled or smoked. A breakfast favourite, I am?    

Answer: Kippers

3. I am a small quick bread, originally served in Scotland my popularity has now spread. I am often served with cream and jam. I am a?         

Answer: Scone

4. The first fish and chip shop opened in London in?   

  1. 1650
  2. 1770
  3. 1800
  4. 1860

Answer: 1860

5. A Cornish Fairing is a?       

  1. Fish dish
  2. Boiled sweet
  3. Ginger biscuit
  4. Pastie containing rabbit

Answer: Ginger biscuit

6. In Scotland, you would eat a Cullen Skink with?   

  1. A knife and fork
  2. A spoon
  3. Your hands
  4. Two plates and a skewer

Answer: a spoon

7. In Wales, you would eat Cawl with?    

  1. A knife and fork
  2. A spoon
  3. Your hands
  4. Two plates and a skewer

Answer: A spoon

8. Laverbread is made from?       

  1. Goats milk and flour
  2. Wheat and milk
  3. Seaweed
  4. Fish and wheat

Answer: seaweed

9. I am a shelled hard-boiled egg wrapped in sausage mixture. What am I? [—— —]   

Answer: Scotch egg

10. The Melton Mowbray is a type of?       

  1. Biscuit
  2. Stove
  3. Pork Pie
  4. Batter

Answer: Biscuit

11. Earl John Montagu, who lived in the 1700s is often credited with inventing the? [——–]       

Answer: Sandwich

12. The most common type of cheese in the UK is?       

Answer: Cheddar

13. A type of sausage that is created by cooking dried blood or bone. Variations can be found all around the world but in the UK I am most associated with Lancashire. [—– ——-]       

Answer: Black Pudding

14. Partan bree is a?         

  1. Cheese
  2. Dessert
  3. Pie
  4. Seafood

Answer: Seafood

15. I have a Hindi-Urdu name that was adopted into English. I am a pastry sauce, traditionally prepared with a mortar and pestle. My flavour and ingredients can vary greatly. I am a? [C——]    

Answer: Chutney   

International Cuisines Trivia

1. Where was Waldorf Salad created?  

Answer: New York

2. What is the favourite flavour ice cream of Americans?   

Answer: Chocolate

3. In food, a shallot is a small member of which family of vegetables?   

Answer: Onion

4. What flavour is Bigarade Sauce?  

Answer: Orange

5. What is the most predominant colour in a bag of M&M candies?  

Answer: Brown

6. In food, what name is given to dried plums?       

Answer: Prunes 

7. In food, what makes up the raw ingredients of crudite appetisers? 

Answer: Vegetables

8. A dessert consisting of halved peaches, vanilla ice cream, covered in a certain sauce is named after which Australian opera singer, born Helen Mitchell?         

Answer: Nellie Melba

9. What shape are Manicotti Pasta?   

Answer: Tubes

10. What type of nut is used to make Pesto Sauce?  

Answer: Pine nuts

11. Tartare sauce is traditionally served with what?   

Answer: Fish

12. What do the English usually call the fruit of the Horse Chestnut tree?       

Answer: Conkers

13. What name is given to ice cream in chocolate, strawberry and vanilla layers?  

Answer: Neapolitan

14. What is Paprika?   

Answer: Hungarian Red Pepper

15. In food, what ‘P’ is used to describe beans, peas and lentils?

Answer: Pulses

16. What is Kromeski?       

Answer: A Type Of Meat Croquette

17. Which island do you associate with Jerk Chicken?       

Answer: Jamaica

18. If you crimp a pie crust, what do you do to it?  

Answer: Create a decorative edge

19. In Indian cookery, what type of meat is Murghi?   

Answer: Chicken

20. A Hunza is which type of fruit?    

Answer: Apricot

21. Pilsner, Bock, and Malt Liquor are types of?       

Answer: Lagers

22. Olives are a good source of which vitamin?         

Answer: Vitamin E

Leave a Comment

Share via
Copy link