Alcohol Trivia: 40+ Best Questions and Answers

alcohal-trivia-questions-and-answers

Putting your feet up with a relaxing tipple at the end of a long day is one of life’s small pleasures. And who doesn’t like popping a champagne cork and raising a glass when the occasion fits? Trivia nights are also even more fun and entertaining when you throw a few drinks into the mix.

Do you know a Bellini from a Buck’s fizz? What about the origin of the word ‘lager’? Or what goes into a Long Island Iced Tea? Test your knowledge of all things beverage-related with these alcohol trivia questions. Throw back a cold one, wet your whistle and see if you’re as smart as you think you are.

1. A beer which uses a top-fermenting yeast and pale malt is referred to as a?

Answer: Pale Ale

2. A Porter is a?       

  1. Apple based alcoholic cider
  2. Large bottle used to move beer in the 1800s
  3. Small glass for serving Port
  4. A dark colored style of beer

Answer: A dark colored style of beer

3. Founded in Kilmarnock, Ayrshire, Scotland I am a liquor brand first appearing in 1820. I differentiate my offerings by assigning them different colours just as blue, black or gold. 

Answer: Johnnie Walker   

4. Cask conditioning of Beer in UK public houses was outlawed in 1983 due to health and safety concerns. True or False?         

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: FALSE

5. The most renowned traditional English ale hop varieties are?   

  1. Knowles and Triggers
  2. Fuggles and Goldings
  3. Rabs and Dots
  4. Topside and Halves

Answer: Fuggles and Goldings

6. In 2010 English and Welsh wine sales made up of the wine consumed in the UK.       

  1. 0.01
  2. 0.05
  3. 0.17
  4. 0.38

Answer: 0.01

7. Port wine originated in? 

  1. France
  2. England
  3. Spain
  4. Portugal

Answer: Portugal

8. The two main categories of Gin are?    

  1. Blended and Pure
  2. Single and Double Distilled
  3. Distilled and Compound
  4. Mixed and Seated

Answer: Distilled and Compound

9. The English word Spirit comes from the Latin spiritus meaning?   

  1. Breath
  2. Soul
  3. Victory
  4. Orchard

Answer: Breath

10. The French phrase Vin de pays means?       

  1. Expensive Wine
  2. Wine of the World
  3. Our Wine / French Wine
  4. Country Wine

Answer: Country Wine

11. The Pinot noir grape is primarily associated with which region of France?       

  1. Provence
  2. Brittany
  3. Burgundy
  4. Lorraine

Answer: Burgundy

12. A Garagiste is a?       

  1. Craftsman who makes barrels
  2. Someone who studies the science of grapevines
  3. The person in charge of creating a Wine list
  4. An amatuer wine maker

Answer: An amatuer wine maker

13. ABV on a wine bottle stands for?  

Answer: alcohol by volume

14. Varietal wines are?         

  1. Not designed to be consumed with food
  2. Made from multiple grape varieties
  3. Made from a single grape variety
  4. Very young

Answer: Made from a single grape variety

You May Also Like – Food and Drink Trivia: 110+ Questions & Answers

15. In vino veritas is translated as ____.        

Answer: In wine there is truth

Alcoholic Drinks Trivia Questions and Answers

1. I am thought to have been invented in Hussong’s Cantina in Mexico in 1941. I contain tequila and lemon or lime juice. I am a?   

Answer: Margarita

2. I am a fortified wine known to some as Vinho do Porto and to others as merely?    

Answer: Port

3. A Gibson cocktail contains gin, vermouth and?    

  1. Orange juice
  2. Beer
  3. A pickled onion
  4. A lemon slice

Answer: a pickled onion

4. A cocktail made with triple sec, vodka, cranberry juice and lime juice. I am a?  

  1. Cosmopolitan
  2. Harvey Wallbanger
  3. Flaming Sambuca
  4. White Russian

Answer: Cosmopolitan

5. Chardonnay grapes, used in the production of white wine originated in the Burgundy region in France. True or False?         

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: TRUE

6. Are there more Riesling or Merlot grapes grown in France each year? 

  1. Riesling
  2. Merlot

Answer: Merlot

7. Around the world beer usually contains what percentage of alcohol content? 

  1. 4% to 6%
  2. 6% to 8%
  3. 8% to 12%
  4. Usually over 12%

Answer: 4% to 6%

8. The earliest known chemical evidence of beer was found in western Iran, it dates back to?  

  1. The 1400s
  2. The 1200s
  3. 3500-3000 BC
  4. The early Neolithic or 9500 BC

Answer: 3500-3000 BC

9. If a Scotch is Single-Malt this means that it contains?       

  1. Only malted grains
  2. Only rye
  3. Rye and wheat that was malted only once
  4. Malted barley from a single distillery

Answer: malted barley from a single distillery

10. Traditionally Vodka has an alcoholic content of? (by volume   

  1. 0.18
  2. 0.28
  3. 0.38
  4. 0.48

Answer: 0.38

11. Beefeater is a brand of?         

  1. Whiskey
  2. Rum
  3. Vodka
  4. Gin

Answer: Gin

12. I am a popular shot, combining Sambuca and Irish cream liqueur.     

Answer: Slippery Nipple

13. In a single season, an acre of grapevines can produce how many bottles of wine?    

  1. Around 50
  2. Around 500
  3. Around 1000
  4. Around 4000

Answer: around 4000

14. The year on a bottle of wine is? 

  1. The year the grapes were grown
  2. The year the wine was barrelled
  3. The year the win was bottled
  4. The year of release for sale

Answer: The year the grapes were grown 

15. Where would you find wine legs?       

  1. In a vineyard
  2. In a wine glass
  3. On the outside of a bottle
  4. In a wine cellar

Answer: In a wine glass

16. A classic martini is garnished with olives, while a Gibson martini is garnished with what?       

  1. Celery sticks
  2. Lemon wedges
  3. Maraschino cherries
  4. Pickled onions

Answer: Pickled onions

17. Whose first-ever line in a talkie was “Gimme a whiskey, ginger ale on the side. And don’t be stingy, baby!” in the 1930 film “Anna Christie”?

  1. Greta Garbo
  2. Katharine Hepburn
  3. Marlene Dietrich
  4. Mae West

Answer: Greta Garbo

18. The Long Bar at Raffles Hotel in an Asian island nation is home to which popular cocktail?   

Answer: Singapore Sling

19. Rapper Busta Rhymes had a 2002 hit with which is song featuring an alcoholic beverage?       

  1. Pass The Courvoisier
  2. Gimme The Johnny Walker
  3. Drinkin’ My Southern Comfort
  4. Do It With The Dom Perignon

 Answer: Pass The Courvoisier

20. The Greek liqueur ouzo is flavoured with what?       

  1. Orange
  2. Anise
  3. Coconut
  4. Chamomile

Answer: Anise

21. What is added to an alcoholic drink when it is ordered “neat”?        

  1. Crushed ice
  2. Nothing
  3. Lots of water
  4. Bitters

Answer: Nothing

22. A cocktail consisting of crme de menthe, crme de cacoa and cream is named after which insect?        

Answer: Grasshopper

23. What alcoholic beverage is Homer Simpson’s drink of choice?       

  1. Bloody Caesar
  2. Duff Beer
  3. Manhattan
  4. Smirnoff Ice Raspberry Burst

Answer: Duff Beer

24. What drink is traditionally served at the Kentucky Derby at Churchill Downs in the US? 

  1. Bloody Mary
  2. Manhattan
  3. Fuzzy Navel
  4. Mint Julep

Answer: Mint Julep

25. Which TV sitcom featured the main characters running their own microbrewery and making Buzz Beer?         

  1. The Drew Carey Show
  2. Friends
  3. Scrubs
  4. That ’70s Show

Answer: The Drew Carey Show

26. Absolut vodka was first exported from which country in 1979?       

  1. Russia
  2. Poland
  3. Sweden
  4. Belgium

Answer: Sweden

27. What fungus is used in the winemaking process in some wines like French Sauternes to increase the sugar content?      

Answer: Noble rot

28. Besides whiskey and bitters, what is typically in Manhattan?       

  1. Dark rum
  2. Vermouth
  3. Orange juice
  4. Pernod

Answer: Vermouth

29. What French liqueur made by Carthusian monks comes specifically in green and yellow varieties?         

  1. Chartreuse
  2. Cointreau
  3. Chambord
  4. Grand Marnier

Answer: Chartreuse

30. In the 1995 film “GoldenEye,” James Bond places the drink order ____ shaken, not stirred.

Answer: Vodka martini

Leave a Comment

Share via
Copy link