30+ Best 1920s Trivia Questions and Answers

1920s-trivia-questions-and-answers

The 1920s are probably best known as the Jazz Age and the Roaring Twenties. And roar they did. The economy boomed after World War 1, several radical political movements sprung up and Art Deco was the style of the day. The 1920s was also a huge era for technology, science, the arts and travel.

Films with sound became popular, penicillin was discovered, the jukebox was introduced, and Charles Lindbergh flew across the Atlantic. All this gives rise to 1920s trivia, covering all the major people, events and discoveries of the decade. Challenge yourself, test your knowledge and above all have fun.

1. Which North African country gained its independence in 1922 but remained under the military and political influence of the British Empire?

  1. Algeria
  2. Egypt
  3. Libya
  4. Morocco

Answer: Egypt

2. The Scopes Trial in Tennessee in 1925 involved high school biology teacher John Scopes being prosecuted for what?

Answer: teaching evolution

3. The great stock market crash of October 29, 1929 is known as?

  1. Black Tuesday
  2. The Great Drop
  3. Mad Monday
  4. The Fall

Answer: Black Tuesday

4. Which of these men was not Prime Minister of Australia during the 1920s?

  1. James Scullin
  2. Alfred Deakin
  3. Stanley Bruce
  4. William Hughes

Answer: Alfred Deakin

5. Which of these was not a popular 1920s dance?

  1. Black Bottom
  2. Charleston
  3. Shag
  4. Bumper

Answer: Bumper

6. In May 1926 a constitution was established in Paris for this middle eastern country. In order to unite the country, the President was to a Christian and the Prime Minister a Muslim. Which Country?

  1. Syria
  2. Jordan
  3. Kuwait
  4. Lebanon

Answer: Lebanon

7. In 1922 I was summoned by King Vittorio Emanuele III and asked to become prime minister. Who am I?

Answer: Benito Mussolini

8. Gertrude Stein came up with which term for American writers, poets, and artists living in Europe during the 1920s?

  1. The Swanks
  2. The Ameridinks
  3. The New Wave
  4. The Lost Generation

Answer: The Lost Generation

9. Which movie won the best picture Oscar at the very first Academy Awards ceremony held in May 1929?

  1. King Kong
  2. Madame X
  3. Wings
  4. The Bridge Of San Luis Rey

Answer: Wings

10. The decade of the 1920s is also known as the ___ Twenties.

Answer: Roaring

11. Who discovered penicillin in 1928?

  1. Dmitry Mendeleev
  2. Alexander Fleming
  3. Joseph Lister
  4. Jonas Salk

Answer: Alexander Fleming

12. Benito Mussolini came into power when he and fascist military squads, known as what, made the famous March on Rome in October 1922?

  1. Blackshirts
  2. Green Berets
  3. Raggedys
  4. Fighting Ninth

Answer: Blackshirts

13. A fun-loving party girl of the 1920s who wore short dresses and had short hair was called a what?

  1. Flapper
  2. Georgie
  3. Frockade
  4. Chapelle

Answer: Flapper

14. Johnson & Johnson employee Earle Dickson invented what became Band-Aids in the 1920s to help his accident-prone wife.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: TRUE

15. What was the nickname of boxer Jack Dempsey, who was the world heavyweight boxing champion in the 1920s until he lost the title in 1926?

  1. Hands of Stone
  2. Brown Bomber
  3. Hurricane
  4. Manassa Mauler

Answer: Manassa Mauler

16. In the 1959 film “Some Like It Hot,” Tony Curtis and Jack Lemmon witness which real-life event of 1929?

Answer: Saint Valentine’s Day Massacre

17. In which airplane did Charles Lindbergh make his first nonstop solo flight across the Atlantic in May 1927?

  1. Glamorous Glenn
  2. Spruce Goose
  3. Lady Be Good
  4. Spirit of St. Louis

Answer: Spirit of St. Louis

18. In the 1929 animated film “The Karnival Kid,” Mickey Mouse spoke his first-ever words on film, which were .

Answer: Hot dogs

19. Eugene O’Neill did NOT win a 1920s Pulitzer Prize for drama for which of his works?

  1. Long Day’s Journey Into Night
  2. Strange Interlude
  3. Anna Christie
  4. Beyond The Horizon

Answer: Long Day’s Journey Into Night

20. Who was the Australian prime minister from 1923-29?

  1. Stanley Bruce
  2. Joseph Cook
  3. Robert Menzies
  4. Alfred Deakin

Answer: Stanley Bruce

21. The art movement [— —-] developed from the 1925 Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes in Paris.

Answer: Art Deco

22. Finnish athlete Paavo Nurmi won 10 gold medals in swimming in three Olympics during the 1920s.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: FALSE

23. Prohibition of alcohol in the United States was introduced in 1919, when was it repealed?

  1. 1921
  2. 1925
  3. 1933
  4. 1942

Answer: 1933

24. In what year did women gain full voting rights in the United States?

1920
1922
1924
1929

Answer: 1920

25. I was a lifelong performer and sceptic. In the 1920s I appeared in silent films and exposed many fraudulent mediums but I am best known for getting out of tight spots. Who am I?

Answer: Harry Houdini

26. In 1929 Albert Fall became the first Presidential cabinet member to be sentenced to jail, in what was, up until Watergate, the biggest political scandal in US history. Albert?

Injured a man in a duel
Sold secret cabinet documents to journalists
Sold Airforce planes and kept the profits
Sold oil rich government land for kickbacks

Answer: Sold oil rich government land for kickbacks

27. By 1927 how many Model T Ford automobiles had been produced?

  1. None, it was launched in 1928
  2. 500
  3. 100000
  4. 15 million

Answer: 15 million

28. The successor to the Model T Ford was the?

Model U
Model S
Model A
Spinster Valliant

Answer: Model A

29. In 1920 the forerunner to the United Nations was formed, what was it called?

  1. The League of Nations
  2. The United Council
  3. The Security Council
  4. The World Commission

Answer: The League of Nations

30. In 1920 the world population was?

  1. 1.8 billion
  2. 2.3 billion
  3. 2.8 billion
  4. 3.7 billion

Answer: 1.8 billion

31. In 1921 who was buried at Arlington?

Answer: The Unknown Soldier

32. Who became president in 1923 when his predecessor died in office?

Warren G. Harding
Calvin Coolidge
Herbert Hoover
William Howard Taft

Answer: Calvin Coolidge

33. I am a book published in 1925 that details the experience of a young man learning about the lives of the very rich in West Egg, a wealthy community on Long Island Sound.

Answer: The Great Gatsby

34. In 1928 Alexander Fleming discovered what medical wonder drug that can be found in mouldy bread?

Answer: Penicillin

35. In 1928 Ub Iwerks and his boss created which iconic, red shorts and white gloves wearing character?

Answer: Mickey Mouse

36. In which year of the 20s did the U.S. Stock Exchange collapse, leading to a worldwide economic crisis.

Answer: 1929

You may Also Like – 1990s Trivia: 70+ Best Questions and Answers

1920s Trivia About USA

1. Prohibition of alcohol in the United States was introduced in 1919, when was it repealed?

  1. 1921
  2. 1925
  3. 1933
  4. 1942

Answer: 1933

2. In what year did women gain full voting rights in the United States?

  1. 1920
  2. 1922
  3. 1924
  4. 1929

Answer: 1920

3. I was a lifelong performer and sceptic. In the 1920s I appeared in silent films and exposed many fraudulent mediums but I am best known for getting out of tight spots. Who am I?

Answer: Harry Houdini

4. In 1929 Albert Fall became the first Presidential cabinet member to be sentenced to jail, in what was, up until Watergate, the biggest political scandal in US history. Albert?

  1. Injured a man in a duel
  2. Sold secret cabinet documents to journalists
  3. Sold Airforce planes and kept the profits
  4. Sold oil rich government land for kickbacks

Answer: sold oil rich government land for kickbacks

5. By 1927 how many Model T Ford automobiles had been produced?

  1. None, it was launched in 1928
  2. 500
  3. 100000
  4. 15 million

Answer: 15 million

6. The successor to the Model T Ford was the?

  1. Model U
  2. Model S
  3. Model A
  4. Spinster Valliant

Answer: Model A

7. In 1920 the forerunner to the United Nations was formed, what was it called?

  1. The League of Nations
  2. The United Council
  3. The Security Council
  4. The World Commission

Answer: The League of Nations

8. In 1920 the world population was?

  1. 1.8 billion
  2. 2.3 billion
  3. 2.8 billion
  4. 3.7 billion

Answer: 1.8 billion

9. In 1921 who was buried at Arlington?

Answer: The Unknown Soldier

10. Who became president in 1923 when his predecessor died in office?

  1. Warren G. Harding
  2. Calvin Coolidge
  3. Herbert Hoover
  4. William Howard Taft

Answer: Calvin Coolidge

11. I am a book published in 1925 that details the experience of a young man learning about the lives of the very rich in West Egg, a wealthy community on Long Island Sound.

Answer: The Great Gatsby

12. In 1928 Alexander Fleming discovered what medical wonder drug that can be found in mouldy bread?

Answer: Penicillin

13. In 1928 Ub Iwerks and his boss created which iconic, red shorts and white gloves wearing character?

Answer: Mickey Mouse

14. In which year of the 20s did the U.S. Stock Exchange collapse, leading to a worldwide economic crisis.

  1. 1925
  2. 1926
  3. 1928
  4. 1929

Answer: 1929

Leave a Comment

Share via
Copy link